Kihirdették az év ökoturisztikai szolgáltatóit

 

Kihirdették az év ökoturisztikai szolgáltatóit

Látogatóközpont és Tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázatán.


A díjakat Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át. Egy komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszín pedig különdíjas lett. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.

Idén hatodik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye" kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én került sor az Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta: a turizmus szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, hogy az olyan kárpát-medencei kincsek, mint például a nemzeti parkok, tanösvények, madárlesek könnyen megközelíthetőek legyenek, és emellett az oda látogatók kapjanak meg minden olyan információt, amit szeretnének. Fontos, hogy ne csak látogassuk, hanem meg is óvjuk ezeket az értékeket, és biztosítsuk fennmaradásukat a következő generációknak. Jelenleg hatszáz hasonló természetközeli látnivaló várja a kirándulókat, ezek fele a nemzeti parkok területén helyezkedik el. Az „Év ökoturisztikai létesítménye" pályázat remek példaként szolgál arra, hogy a magyar állam támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyekre joggal lehetünk büszkék.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 14 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el.

Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Díjazottak:

Tanösvény kategóriában

I. helyezést ért el a Zalaerdő Zrt. által létrehozott zalakarosi Csiga-túra tanösvény

II. helyezett: Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány – Gyomaendrőd (Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft.)

III. helyezett: Örvényi Pákász tanösvény – Tiszafüred-Tiszaörvény (Szabics Bt.)

Forrás:

http://turizmus.com/fokusz/kihirdettek-az-ev-okoturisztikai-szolgaltatoit
vissza